Hond mee in de camper? Zo doe je dat!

Er zijn veel manieren om met je hond op vakantie te gaan. Wij doen dat allemaal uiteraard met de camper. En we willen allemaal natuurlijk dat onze hond zo veilig mogelijk mee kan. Maar het moet ook zo comfortabel mogelijk gebeuren, toch?

Officieel zijn er geen vaste regels hoe een hond het beste te vervoeren is. Een hond word als ‘bagage’ gezien en die moet veilig worden gezekerd zodat de boel niet zou gaan verschuiven tijdens transport. Maar we willen onze trouwe viervoeter niet als bagage behandelen, dus daarom zijn er gelukkig betere manieren dan de hond maar even vastzetten. Gelukkig maar.

Welke mogelijkheden zijn er?

Hieronder hebben we 3 mogelijkheden staan waarvan wij denken dat deze het beste zijn om je hond mee te kunnen nemen in de camper.

1. Bench

foto: Cor Kamst

Je kunt je hond in een bench vervoeren. In sommige landen is dit zelfs de meest geadviseerde optie. Wel moet die bench natuurlijk vast staan in de camper, anders heeft het nog geen nut en schuift dat ding door heel de camper heen mocht er een ingreep gedaan worden met rijden.
Dus een goede bench die je goed vastzet. Daarin de hond zetten en met een lekker kussentje is het goed vol te houden hoor.

Er zijn benches die klein genoeg zijn om bijvoorbeeld binnen in de leefruimte van de camper te zetten. Anderen zijn meer geschikt om in de garage van de camper te plaatsen.
Uiteraard, als je grotere honden hebt, zal de bench ook een stuk groter moeten waardoor je al sneller een versie hebt die alleen maar in de garage past.

We hebben al aanpassingen gezien waarin mensen hun garage tot een waar hondenhotel hebben omgebouwd met meerdere benches. Supercreative oplossing natuurlijk. Zeker als je met meerdere honden op pad gaat.

2. Speciale buggy

foto: Judith Van Hooff van Wanrooy

Er zijn ook buggy’s waarmee je lekker met je hond kunt gaan wandelen, maar die je ook om kunt toveren tot mini-bench voor in de auto.

Het deel waarin de hond zit kan namelijk van de buggy geklikt worden en die mand die dan overblijft kan weer met speciale klikkers vastgezet worden in de gordelvergrendeling van de camper.

Daardoor zit je hond in zijn eigen vertrouwde buggy-mand en kan toch veilig mee in de camper.

Ook hiervan zijn er vele versies te verkrijgen. Van groot tot klein en van standaard zwart tot geweldige flitsende en trendy kleuren.
Deze manden zijn natuurlijk een combinatie oplossing aangezien het niet alleen maar een manier is om je hond veilig in je camper te vervoeren, maar je hebt er uiteraard ook een complete wandelbuggy bij waarmee je lekker ver kunt gaan lopen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je hond de wandeling niet meer aan zou kunnen.

3. Aan de gordel

foto: Joke Stam

Er zijn ook speciale riemen die aan het tuigje van de hond kunnen waarbij de andere kant van de riem in de gordelsluiting geklikt kan worden. Daarvoor moet je dus een zitplek opofferen. En je hond moet wel netjes in een goed tuigje zitten.
Door de hond aan de gordelsluiting te zetten heeft ie nog een beetje bewegingsruimte. Je hond zit dan wel achter op de bank natuurlijk. Maar dat zullen de meeste honden helemaal niet erg vinden.

Deze oplossing is geschikt voor grote en kleine honden. En je kunt eventueel ook een langere versie van deze riem kopen waardoor een grotere hond niet perse op de bank moet blijven zitten, maar ook gewoon op de grond zou kunnen.

Uiteraard is dit de goedkoopste oplossing en het is heel snel vast- en los te klikken.​

Op welke manieren neem jij jouw hond mee in de camper? Laat het ons weten en we zullen ook jouw tip hierboven vermelden.

Reacties

 • Suzanna Heylen
  1 juli 2019 om 10:45

  Onze 3 honden zitten in ingebouwde benches in de garage dus geen mogelijkheid van verschuiven. Wij hebben wel raampjes gemaakt in beide garagedeuren. Deze staan tijdens het rijden op een kier voor verluchting en , niet minder belangrijk vind ik, de honden zitten niet in het donker en kunnen tijdens het rijden zelfs buiten kijken. s’nachts raampjes open en muggengaas ervoor. Niet goedkoop maar onmisbaar.

  • Baert - Wulleman
   17 augustus 2021 om 19:01

   Heb je daar eventueel foto’s van

 • Martine
  1 juli 2019 om 16:15

  Onze honden in een tuigje met brede banden en dan vast geklikt in de gordel, ze liggen op een kussen op de grond

 • Krista ten Brinke
  1 november 2022 om 16:15

  Nog een goede tip als je met je hond op vakantie gaat: via https://dierenkliniekonline.com kun je in contact komen met een dierenarts die je kan ondersteunen wanneer je hond ziek is of een ongelukje heeft gehad. Zo kun je hopelijk voorkomen dat je naar een lokale dierenarts moet gaan en waar je je probleem moet uitleggen in een vreemde taal. Goede reis alvast!

chat
Geef een reactie