Fietsen met de hond

Uiteraard neem je wel eens de fiets mee. Zeker als je lekker op pad bent met de camper. Je bent dan vaak op de meest geweldige locaties en daar wil je meer van zien. Lekker op je gemak en rustig aan.
Daarom nemen veel mensen hun fiets mee met de camper.

Op de camperplaats of camping aangekomen, hop de fietsen klaarmaken en even de omgeving bekijken. Super!

Uiteraard wil je ook je hond meenemen met de fiets. Maar hoe?
Daar zijn gelukkig vele goede oplossingen voor. Hieronder enkele mogelijkheden om je hond mee met de fiets te nemen zodat jullie allemaal van de omgeving kunnen genieten.

Mand voorop de fiets

Maria-Welman
foto: Maria Welman

Dit zie je vaak. En is ook een hele leuke en makkelijke oplossing. Er zijn vele soorten hondenmanden die voorop het stuur gezet of geklikt kunnen worden.
Er zijn ook versies die met een speciale snelsluiting makkelijk (en snel) op- en van het stuur te klikken zijn.

Natuurlijk mag de hond niet te groot zijn, anders past het niet. Daarnaast kan zo’n mandje niet erg veel gewicht hebben en bij ongeveer 8 kilo heb je toch wel het maximale gewicht gehaald wat je aan het stuur wenst te hebben hangen.

Het comfort van het fietsen wordt wel wat minder, dat extra gewicht aan het stuur is zeker merkbaar.
Wel leuk is dat je veel contact met je hond hebt en je kunt alles goed in de gaten houden.

Mand achterop de fiets

Ludo-Panis
foto: Ludo Panis

Het alternatief voor een mand voorop de fiets is er natuurlijk eentje voor achterop de fiets.

Ook hier zijn weer bergen met versies voor te krijgen. Voordeel van deze manden of bakken is dat ze over het algemeen wat groter kunnen zijn en doordat ze beter ondersteund worden, kunnen ze ook meer gewicht hebben.

Hierdoor zijn er zelfs versies die tot 15 kilo kunnen dragen waardoor een wat grotere hond zeker mee achterop in de hondenmand kan.

Een ander voordeel is dat je het gewicht van de mand en hond minder voelt in de fiets. De besturing blijft gelijk en het extra gewicht zit lekker achterop waardoor het fietsen makkelijker is.
Een nadeel is weer dat je de hond niet goed in de gaten kunt houden en dat de hond zelf geen goed uitzicht heeft.
Dit laatste lossen de meeste honden trouwens op door om jou als fietser heen te kijken.

Honden fietswagen

foto: Dennis van Orsouw

Heb je een nog grotere hond, meerdere kleine honden of vind je het gewoon makkelijker?
Dan is de hondenkar of honden fietswagen meer iets voor jou.

Dit zijn meestal opvouwbare wagens die dus makkelijk mee in de camper kunnen. Met grote wielen en een goed onderstel zijn ze vaak zeer stabiel.

Er zijn versies die helemaal open kunnen, en versies met allerlei extra opties.
Denk aan versterkte bodems, uitritsbare wandjes, extra opbergvakken en er zijn zelfs versies die om te bouwen zijn naar wandelbuggies (dus 2 producten in 1).

Voordeel van deze fietswagens is dus dat er grote honden mee kunnen (er zijn karren die wel tot 80 kilo kunnen) of dat je meerdere kleinere honden tegelijk kunt meenemen.
Daarnaast heb je bijna niet door dat er een kar achter je fiets hangt. Het beïnvloed het fietsen nagenoeg niet.

Nadeel is dat je een stuk breder bent dan normaal. Je moet echt goed rekening houden met smallere paden of doorgangen en je moet ook goed onthouden dat je langer bent dan normaal.
Dus extra goed opletten bij het oversteken.

Daarnaast zijn deze karren een stuk duurder dan een gemiddelde mand. Sterker nog, ik heb karren gezien die meer dan 1000 euro kosten, maar ja… dan heb je wel het neusje van de zalm natuurlijk.

Veel mogelijkheden

Zoals je ziet, er zijn best wel wat mogelijkheden om met de hond en je fiets erop uit te trekken.
En daarbinnen zitten ook weer heel veel variaties. Versies voor kleine en lichten honden, maar ook speciale uitvoeringen voor grotere en zware honden. En ik heb zelfs al versies gezien voor 2 of meer honden tegelijk.
Uiteraard variëren de prijzen ook enorm. Van echt goedkoop (paar tientjes) tot echt heel kostbaar (duizend euro en meer kan gewoon hoor).

Daardoor is er voor ieder wat wils. Zoek iets uit wat bij je manier van fietsen en bij je hond(en) past zodat het goed aansluit.
Want als het goed aansluit, dan gebruik je het simpelweg veel meer en hebben jullie er allemaal meer plezier mee.

Reacties

  • derweduwen carine
    29 juni 2019 om 16:34

    Wij kozen voor de hondenkar. Onze uit de kluiten gewassen Border Terrier weegt 14 kg en moet krom in de mand achterop zitten. Nu geniet hij, al liggend, van de wind door zijn haren terwijl hij ligt te soezen. Wel hebben wij er voor gezorgd dat wij extra fietslichtjes bij hebben die we dan ergens op de kar bevestigen, want standaard zit dit er niet op.

chat
Geef een reactie